principal

Ajuntament de Cortes de Arenoso

Comptat de Aranda

Orígens

En 1366, Pere IV concedia el vescomtat de Roda a Francisco Perellós, el qual, en 1393, ho venia a Lope Ximénez d'Urrea per 42500 florins d'or.Per a tal adquisició en 1394, apareixen en les escriptures de la casa una hipoteca sobre Albalate amb un interés del 8,33% i baix tutela dels furs d'Aragó.Fet primordial per a comprendre les intrigues posteriors contra la saga, perquè els creditors van demanar la devolució de la seua préstec o envargo d'Albalate als furs Valencians.Ocasionant uns derrote-vos,esquibos i tensions econòmiques,socials i polítiques en aquelles dates a l'anar situant-se la família en estatus socials alts i anar incrementant les seues amistats i poder real en la cort.A més de sembrar una crisi jurisprudencial entre els furs Aragonesos a què estava susperitada l'operació financera i els furs Valencians de què partia el pagament i deute de la compra. El deute final es va dissoldre entre operacions de força política i contactes,per a quedar conclosa la disputa amb l'impagament del deute. Ho va heretar el seu fill Pedro Ximénez d'Urrea, com a dot al seu matrimoni amb Juana de Lluna. També ho va heretar Lope Ximénez d'Urrea, mort en 1475 i soterrat en l'església d'Épila.

Possessions

La casa d'Aranda poseeía terrenys i ànimes sota la seua protecció i jurisprudència a Aragó,València,Catalunya i el Rosellón( per via materna). Sent el comtat d'Aranda a Aragó el que estava subjecte a primogenitura, és a dir mai podria disminuir la seua dimensió quan fora heretat, també estava vetada la venda de les seues propietats.

Successió

El nové titular va morir sense descendència i el títol va passar a la seua germana, que va casar amb el Duc d'Híjar (pertanyent al comtat d'Aranda, Épila, Almonacid, Lucena, Berbedel, Salillas, Lumpiaque, Roda i Urrea) per a així passar el titule i les seues possessions a la Casa d'Alba, unint en els seus descendents dos llinatges importants de la Corona Espanyola i convertint-los en personatges d'autoritat a Europa.

Pedro Pablo Alcantara Abarca de Bolea

El VIII comte d'Aranda, Pedro d'Alcantara Abarca de Bolea i Bermúdez de Castro, va heretar el títol per línia femenina. Va ser II Duc d'Almazán, marqués de Torres. Va casar amb Josefa Pons de Mendoza, II comtessa de Robles, baronessa de Sangarrén . Li va succeir el seu fill Pedro Pablo d'Alcàntera Fernández d'Híjar i Abarca de Bolea.


Escudo de Armas Abarca Abolea

Titulars

(Llista incompleta)
Lope Ximénez d'Urrea, I comte d'Aranda
Juan Ximénez d'Urrea, III comte d'Aranda
Luis Ximénez d'Urrea, IV comte d'Aranda
Antonio Ximénez d'Urrea, V comte d'Aranda
Pedro d'Alcàntera Comprén de Tira i Bermúdez de Castro. VIII comte d'Aranda.
Cayetana Fitzjames Stuart, comtessa d'Aranda

Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal